subota, 5. rujna 2015.
Prirodni Lijek: Pekmez od drena
Uzmimo stvar u svoje ruke i skuhajmo pravi domaći pekmez nezaboravnog okusa koji vraća u djetinjstvo i vrijeme kada su ga radile vrijedne bakine ili majčine ruke. Odličan je u palačinkama i kolačima ili jednostavno na kruhu uz bijelu kavu!
Sastojci
– 1 kg plodova drena
– 300 -500 g šećera
– 2 žličice Limunske kiseline
Priprema
1. Zrele i mekane plodove drena dobro operite.
2. Plodove stavite u široku posudu i zagrijte na laganoj vatri da omekšaju i odvoje se od koštica (oko 20 minuta).
3. Po potrebi podlijte s malo vode (100 ml), zatim propasirajte da odvojite koštice.
4. Pasiranom drenu dodajte šećer i zagrijavajte uz miješanje.
5. Kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću, otprilike 30-ak minuta.
6. Pred kraj kuhanja dodajte limunsku kiselinu i još kratko prokuhajte.
7. Vruću smjesu ulijte u čiste i zagrijane manje staklenke. Zatvorite celofanom ili poklopcem.
Posluživanje
Poslužite za doručak uz krišku domaćeg kruha i topli napitak.
Savjet
Pekmez možete upotrijebiti i za premazivanje različitih kolačića, palačinki, ali i uz meso divljači.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar