Breaking News

petak, 18. rujna 2015.

Vitiligo recepti za prirodno lečenje



Vitiligo je bolest kože koja se manifestuje kao gubitak pigmenta, odnosno boje na određenim delovima kože. Obično se nalazi na šakama, stopalima, prevojima kao što su prepone i pazuh, a retko se dešava da je zahvaćena cela površina kože. Ovo kožno oboljenje koje karakterišu bele fleke ima oko 2% ljudi na svetu, a naučnici još uvek nemaju kompletno objašnjenje o uzrocima ove bolesti. Vitiligo je kompleksno oboljenje i nije ga jednostavno lečiti. U ovom tekstu prenosimo neke narodne recepte za prirodno lečenje vitiliga koji mogu biti od pomoći.

Recepti za prirodno lečenje vitiliga

1. Ulje od crnog bibera

Potrebno je: šolja maslinovog ulja i četvrtina šolje crnog bibera u zrnu

Priprema: zagrevati maslinovo ulje u šerpi na umerenoj toploti (80-90 c), ne dozvoliti da se previše pregreje.

Kada je ulje zagrejano dodati zrnevlje bibera i iznječite (smrskajte) ga kako bi ispustio ulje koje sadrži. To ostaviti na umerenoj vatri još 5 minuta. Zatim skloniti šerpu sa vatre, ostaviti je da se ohladi, procediti i sipati u čiste tegle. Čuvati u frižuderu jednu do dve nedelje.

Upotreba: Jednom dnevno nanositi ovo ulje na zahvaćene delove tela.

2. Ulje od Tuje
Potrebno je: 50 g vršaka grančica tuje i 2 dl maslinovog ulja
Priprema: Izrezati sveže grančice tuje i stavite ih u teglu pa prelijte maslinovim uljem. Zatvorite teglu i dobro je protresite. Potrebno je da tegla odstoji dve nedelje na toplom i tamnom mestu. Povremeno protresite teglu, a ulje procedite nakon tog perioda. Čuva se u tamnoj bočici na tamnom i hladnom mestu.
Upotreba: delove kože zahvaćene vitiligom mazati uljem 3 puta na dan. Nakon nanošenja ulja, kožu isprati čajem od kamilice.

3. Melem sa šargarepom

Potrebno je: 1 dl soka od šargarepe, 1 kašičica meda i  1 kašičica maslinovog ulja

Priprema: Pomešati sok od šargarepe sa medom i maslinovim uljem. Čuvati  tamnoj bočici u frižideru. Dobijnu smešu potrošiti u roku od 3 dana
Upotreba: Delove kože mazati melemom 3 puta na dan. Uz to je potrebno da se popije oko jedan ili dva decilitra soka od šargarepe.

4. Čaj, Oblog i kupka od Preslice
Potrebno je: 2 kašičice preslice 2,5 dl vode, 1 kašičica meda
Priprema čaja: Preliti provrelom vodom usitnjenu, suvu preslicu, poklopiti i ostaviti da odstoji 15- 20 min pa zatim procediti. Čaj zasladiti medom.

Upotreba: Uzimati mesec dana, tri puta dnevno. Zatim napravite pauzu od mesec dana pa se može opet koristiti. Na ovaj način koristite čaj 6 meseci.

Obloga i kupka: napravite isti čaj kao prethodni sa 2-3 puta većom količinom preslice i bez meda. Taj čaj možete koristi kao oblogu ili kupku.



Nema komentara:

Objavi komentar

Designed By Published.. Blogger Templates