Kada mislite na vitamine i minerale koji su vam neophodni, jod nije prva stvar koja vam padne na pamet. Ipak, ovaj mineral može da bude važniji i od kalcijuma i od vitamina C, a dnevno treba da unesete 150 mikrograma.
Prošle nedelje je jedan britanski list specijalizovan za dijabetes i endokrinologiju objavio da bi trudnice trebalo da uzimaju jod kao dodatak ishrani jer će to podstaći bebin kognitivni razvoj i povećaće IQ. Osim toga jod sprečava opadanje kose i podstiče njen rast, štiti vašu štitnu žlezdu i doprinosi uništavanju ćelija raka.
„Jod je veoma značajan za naš organizam, naročito za funkcionisanje tiroidne žlezde. Jednom rečju, za normalan rad štitne zlezde“, ističe nutricionistkinja Gordana Milićević.
Preporučene dnevne doze:
* Od 2 meseca do 4 godine- 70 mikrograma/dnevno
* 4 godine i stariji, kao i trudnice i dojilje 150 mikrograma/dnevno
Namirnice u kojima se nalazi jod su: morski polodovi, spanać, kopriva, beli luk (koji se inače smatra prirodnim antibiotikom), orašasti plodovi..
Dakle, u kojim namirnicama ga ima?
– Najviše prirodnog joda pronađeno je u okeanu. Izuzetno veliki procenat joda nalazi se u algama koje se još nazivaju i povrćem iz mora.
– Plodovi mora apsorbuju veliku količinu joda. Posebno se izdvajaju školjke, škampi i bela riba. Konzervirana tunjevina u ulju, takođe sadrži veliku količinu joda.
– Iz povrća, orašastih plodova i žitarica je teško izvući dovoljno joda, ali ako unosite po nekoliko malih porcija, uspećete.
– U čaši mleka od 200 ml ima oko 60 mikrograma joda.
– U dva štapića od ribe ima oko 66 mikrograma joda.
– U 125 ml voćnog jogurta ima oko 60 mikrograma.
– Ako pojedete četiri školjke, unećete 69 mikrograma joda.
– U dva kuvana jaja ima 54 mikrograma ovog minerala.
Nema komentara:
Objavi komentar