Breaking News

petak, 4. rujna 2015.

Ovo je najvažnija stvar za vaš mozak, a sigurno je ne unosite dovoljno u organizam!

Kada mislite na vitamine i minerale koji su vam neophodni, jod nije prva stvar koja vam padne na pamet. Ipak, ovaj mineral može da bude važniji i od kalcijuma i od vitamina C, a dnevno treba da unesete 150 mikrograma.


Prošle nedelje je jedan britanski list specijalizovan za dijabetes i endokrinologiju objavio da bi trudnice trebalo da uzimaju jod kao dodatak ishrani jer će to podstaći bebin kognitivni razvoj i povećaće IQ. Osim toga jod sprečava opadanje kose i podstiče njen rast, štiti vašu štitnu žlezdu i doprinosi uništavanju ćelija raka.

„Jod je veoma značajan za naš organizam, naročito za funkcionisanje tiroidne žlezde. Jednom rečju, za normalan rad štitne zlezde“, ističe nutricionistkinja Gordana Milićević.

Preporučene dnevne doze:

* Od 2 meseca do 4 godine- 70 mikrograma/dnevno

* 4 godine i stariji, kao i trudnice i dojilje 150 mikrograma/dnevno

Namirnice u kojima se nalazi jod su: morski polodovi, spanać, kopriva, beli luk (koji se inače smatra prirodnim antibiotikom), orašasti plodovi..

Dakle, u kojim namirnicama ga ima?

– Najviše prirodnog joda pronađeno je u okeanu. Izuzetno veliki procenat joda nalazi se u algama koje se još nazivaju i povrćem iz mora.

– Plodovi mora apsorbuju veliku količinu joda. Posebno se izdvajaju školjke, škampi i bela riba. Konzervirana tunjevina u ulju, takođe sadrži veliku količinu joda.

– Iz povrća, orašastih plodova i žitarica je teško izvući dovoljno joda, ali ako unosite po nekoliko malih porcija, uspećete.

– U čaši mleka od 200 ml ima oko 60 mikrograma joda.

– U dva štapića od ribe ima oko 66 mikrograma joda.

– U 125 ml voćnog jogurta ima oko 60 mikrograma.

– Ako pojedete četiri školjke, unećete 69 mikrograma joda.

– U dva kuvana jaja ima 54 mikrograma ovog minerala.

Nema komentara:

Objavi komentar

Designed By Published.. Blogger Templates