Ukoliko proteklih par godina niste proveli u pećini, sigurno ste upoznati sa pojmom gluten.
Bez obzira na to da li ga izbjegavate u ishrani ili ne, vjerovatno znate šta on čini tjelu. Međutim, da li znate šta gluten čini hrani?
Gluten je kolekcija proteina koji se mogu naći u pšeničnom brašnu. Svako pšenično brašno sadrži dva proteina – glutenin i gliadin, a kada mu se doda voda, ovi proteini se vezuju i stvaraju „elastičnu mrežu proteina“ koju poznajemo kao gluten.
Ključna karakteristika glutena jeste njegova mogućnost da zarobi vazduh i naduva se poput balona, i to je razlog zašto se hljeb nadigne. Međutim, koliko se tačno gluten ponaša kao balon za mnoge može biti veliko iznenađenje.
U videu možemo da vidimo dvije lopte tjesta – jedna ima mnogo glutena dok je druga napravljena od brašna za kolače sa jako malo proteina koji stvaraju gluten. Nakon ispiranja tjesta dobijamo dvije lopte koje su skoro čisti gluten.
Tjesto bogato glutenom je nevjerovatno elastično i lako se mjesi, dok je ono sa malo proteina slabo i jedva se razvlači.
A ono što onda slijedi u videu zapamtiti će te zauvjek:
Nema komentara:
Objavi komentar