Breaking News

ponedjeljak, 13. srpnja 2015.

Izuzetno jeftine, ali još IZUZETNIJE ZDRAVE!

Izuzetno jeftine, ali još IZUZETNIJE ZDRAVE!
 
Osušeno grožđe ili grožđice se prave od sjemnkastog osušenog slatkog grožđa.

Tradicionalno,grožđice se suše na suncu ili nekim vještačkim postupkom.
Grožđice koriste dušniku i pomažu u liječenju povratnog kašlja,otklanjaju bol u bubregu (lat.Nephralgia) i mokraćnom mjehuru,jačaju stomak,i poboljšavaju rad crijeva.
Slatke grozđice su hranjivije od grožđa,a manje su hranjivije od suhih smokvi.
Grozđice su varljive podjednako kao i probavljive, i jos su blage, poboljšavaju probavu,koriste stomaku,jetri i slezeni,otklanjaju mlitavost grla,otklanjaju bol u prsima i kontrolišu bol bubrega i mokraćnog mjehura.
Iako grožđice imaju dobru hranjivu vrijednost,ipak, one ne zadovoljavaju glad kao hurma,na primjer. Grožđice bez sjemena uravnotežene su i korisnije su od ostalih vrsta.Jedenje grožđica sa njihovim sjemenkama poboljšava rad crijeva,podmlađuje jetru i slezenu,i vraća natrag jetru u njen prirodni kapacitet i funkcije, a slatke grožđice koriste se dobro sa ljudima koji boluju od pretjerane sluzi i vlažnosti u njihovom stomaku.
Povezivanje slabih noktiju usljed infekcije jagodice (lat. Onychoptosis), zanoktice ili traume,između ostalog, s jezgrom grožđica može ubrzati njihovo otpadanje i olakšava njihovo odstranjivanje.



Imam El-Zahiri rekao je jednom: “Jedenje grožđica povećava pamćenje.”

Muslimani posebno ističu vrijednost suhih grožđica.

Kako prenosi Ebu Hind Dâri: “Allahov Poslanik, s.a.v.a., je dobio na poklon pokrivenu zdjelu. On ukloni pokrivku i reče: ‘Jedite s imenom Božijim! Kako su samo grožđice dobra hrana! Grožđice jačaju nerve (vene)…’”

Allahov Poslanik, s.av.a.: “Dobro je da jedete grožđice jer one otklanjaju gorčinu i sluz, jačaju nerve (vene), otklanjaju umor i malaksalost, daruju lijepu ćud, čiste srce i otklanjaju tugu.’”

Allahov Poslanik, s.a.v.a.: “Ko ustraje na tome da ujutro na prazan stomak jede grožđice (suho grođe) bit će opskrbljen razumijevanjem, pamćenjem i umom, i smanjit će mu se sluz.” (Bihâr, sv. 62., str. 271, hadis 70.)

Deset dekagrama svježeg grožđa ima 73 kalorije energetske vrijednosti, a u suhom grožđu ima čak 269 kalorija. Od minerala u grožđu ima: kalija, fosfora, kalcija, magnezija, sumpora, natrija, klora, bakra, cinka i željeza.

Tko ima manjak navedenih minerala, valja jesti grožđice (umjesto svježeg grožđa) jer je u njima tri puta veća količina ljudskom organizmu potrebnih minerala.

Također, crne grožđice sadrži prirodne kemikalije koje olakšavaju disanje kod nekih tipova astme. Bogate su proantocijanidom koji djeluje kao imunološki sustav i smanjuje upale.

Današnja istraživanja pokazuju da jedete li grožđice tri puta na dan, možete značajno smanjiti postprandijalne nivoe šećera u krvi, odnosno nivoe šećera nakon obroka.Utvrđeno je da grožđice smanjuju srednje razine glukoze (šećera) u krvi nakon obroka za 16% i smanjuju hemoglobin A1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi kod dijabetičara) za 0,12%.

Grožđice imaju relativno nizak glihemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno faktore koji pridonose kontroli šećera u krvi. Izuzetno je važno snižavati vrijednosti šećera u krvi i održavati normalne razine hemoglobina A1c kako bi se prevenirala eventualna dugoročna oštećenja srca i krvnih žila.

Za kraj da napomenemo da je studija kojom su se 18 godina prikupljali podaci o utjecaju prehrane na makularnu degeneraciju, najčešći uzrok slabljenja vida, ukazala je na činjenicu da tri puta na dan jedenje grožđica mogu spriječiti razvoj te bolesti.Fitokemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa. Osim što pomažu u održanju zdravlja zubi, one uglavnom sadrže fruktozu i glukozu, a ne saharozu, koja je glavni krivac za bolesti usne šupljine.

Nema komentara:

Objavi komentar

Designed By Published.. Blogger Templates