
Osušeno grožđe ili grožđice se prave od sjemnkastog osušenog slatkog grožđa.
Tradicionalno,grožđice se suše na suncu ili nekim vještačkim postupkom.
Grožđice koriste dušniku i pomažu u liječenju povratnog kašlja,otklanjaju bol u bubregu (lat.Nephralgia) i mokraćnom mjehuru,jačaju stomak,i poboljšavaju rad crijeva.
Slatke grozđice su hranjivije od grožđa,a manje su hranjivije od suhih smokvi.
Grozđice su varljive podjednako kao i probavljive, i jos su blage, poboljšavaju probavu,koriste stomaku,jetri i slezeni,otklanjaju mlitavost grla,otklanjaju bol u prsima i kontrolišu bol bubrega i mokraćnog mjehura.
Iako grožđice imaju dobru hranjivu vrijednost,ipak, one ne zadovoljavaju glad kao hurma,na primjer. Grožđice bez sjemena uravnotežene su i korisnije su od ostalih vrsta.Jedenje grožđica sa njihovim sjemenkama poboljšava rad crijeva,podmlađuje jetru i slezenu,i vraća natrag jetru u njen prirodni kapacitet i funkcije, a slatke grožđice koriste se dobro sa ljudima koji boluju od pretjerane sluzi i vlažnosti u njihovom stomaku.
Povezivanje slabih noktiju usljed infekcije jagodice (lat. Onychoptosis), zanoktice ili traume,između ostalog, s jezgrom grožđica može ubrzati njihovo otpadanje i olakšava njihovo odstranjivanje.
Imam El-Zahiri rekao je jednom: “Jedenje grožđica povećava pamćenje.”
Muslimani posebno ističu vrijednost suhih grožđica.
Kako prenosi Ebu Hind Dâri: “Allahov Poslanik, s.a.v.a., je dobio na poklon pokrivenu zdjelu. On ukloni pokrivku i reče: ‘Jedite s imenom Božijim! Kako su samo grožđice dobra hrana! Grožđice jačaju nerve (vene)…’”
Allahov Poslanik, s.av.a.: “Dobro je da jedete grožđice jer one otklanjaju gorčinu i sluz, jačaju nerve (vene), otklanjaju umor i malaksalost, daruju lijepu ćud, čiste srce i otklanjaju tugu.’”
Allahov Poslanik, s.a.v.a.: “Ko ustraje na tome da ujutro na prazan stomak jede grožđice (suho grođe) bit će opskrbljen razumijevanjem, pamćenjem i umom, i smanjit će mu se sluz.” (Bihâr, sv. 62., str. 271, hadis 70.)
Deset dekagrama svježeg grožđa ima 73 kalorije energetske vrijednosti, a u suhom grožđu ima čak 269 kalorija. Od minerala u grožđu ima: kalija, fosfora, kalcija, magnezija, sumpora, natrija, klora, bakra, cinka i željeza.
Tko ima manjak navedenih minerala, valja jesti grožđice (umjesto svježeg grožđa) jer je u njima tri puta veća količina ljudskom organizmu potrebnih minerala.
Također, crne grožđice sadrži prirodne kemikalije koje olakšavaju disanje kod nekih tipova astme. Bogate su proantocijanidom koji djeluje kao imunološki sustav i smanjuje upale.
Današnja istraživanja pokazuju da jedete li grožđice tri puta na dan, možete značajno smanjiti postprandijalne nivoe šećera u krvi, odnosno nivoe šećera nakon obroka.Utvrđeno je da grožđice smanjuju srednje razine glukoze (šećera) u krvi nakon obroka za 16% i smanjuju hemoglobin A1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi kod dijabetičara) za 0,12%.
Grožđice imaju relativno nizak glihemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno faktore koji pridonose kontroli šećera u krvi. Izuzetno je važno snižavati vrijednosti šećera u krvi i održavati normalne razine hemoglobina A1c kako bi se prevenirala eventualna dugoročna oštećenja srca i krvnih žila.
Za kraj da napomenemo da je studija kojom su se 18 godina prikupljali podaci o utjecaju prehrane na makularnu degeneraciju, najčešći uzrok slabljenja vida, ukazala je na činjenicu da tri puta na dan jedenje grožđica mogu spriječiti razvoj te bolesti.Fitokemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa. Osim što pomažu u održanju zdravlja zubi, one uglavnom sadrže fruktozu i glukozu, a ne saharozu, koja je glavni krivac za bolesti usne šupljine.
Nema komentara:
Objavi komentar