
Kopriva je samonikla a izuzetno zdrava biljka a posebna prednost je što nam je prilično dostupna. Od davnina se koristi u narodnoj medicini. Ovdje navodimo neke recepte za čajeve od koprive, uz napomenu da kada koristite koprivu obratite pažnju da je po mogućnosti rasla u prirodnom okruženju, daleko od zagađivača, na čistom vazduhu:
- Čaj za čišćenje pluća, želuca, crijeva, jetre
Čaj od čitave stabljike, zajedno sa korijenjem: 25 dag svježe biljke ili 3 dag osušene na 2 litre vode, 12 do 16 sati držati potopljene, zatim pola sata kuhati na tihoj vatri a onda pola sata pariti. Čaj se koristi za izbacivanje sluzi iz pluća, čisti želudac, jetru, crijeva, lijek je protiv malokrvnosti, šuljeva, žutice, a važi kao izvrsno sredstvo protiv malarije i drugih groznica jer najviše kroz urin odvaja sve loše sokove iz tijela.
- Čaj protiv čireva na želucu i crijevima
Pomiješati 10 dag lišća i korijena koprive pomiješa sa 2 dag bokvice i 1 dag istucanih smrekovih boba i potopi 2 do 16 sati sa 1 litrom crnog vina i kuha pola sata sa 4 kašike meda i pari pola sata. Uzima se kao mlaki čaj, svakih sat vremena po jedna kašika. Ovim čajem se liječe čirevi na želucu i crijevima, a koristi se i za ispiranje grla.
- Čaj za regulisanje probave i protiv nesanice
Čaj od 1 dag svježeg lišča koprive, 1 dag obične kiselice (šćavlika, štavlje ili štir) i 1 dag bokvice kopljastog lišća na 1 litru vode, 12 sati se drži potopljeno, zatim kuhati 10 minuta sa 2 kašike meda, a onda pari 20 minuta. Ovaj čaj čisti krv pospješuje probavu i otklanja uzrujanost i nesanicu. Pije se natašte jedna šalica, a preko dana svakog sata po kašika.
- Čaj protiv gihta, bolesti jetre, bubrega
Čaj od 20 dag svježeg korijena od koprive ili 3 dag osušenog, držati potopljeno 16 sati u 2 litre zdravog neprepariranog crnog vina, zatim kuhati sa 8 kašika meda pola sata i pariti sat vremena. Uzima se svakih pola sata do sat vremena po kašika ovog čaja kao lijeka za giht, bolesti jetre, bubrega, nesvjestice, nesanice pa i veneričnih bolesti.
Nema komentara:
Objavi komentar